DOSYA NO : 2024/Esas
KARAR NO : 2024/Karar
GEREKÇELİ KARAR
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
HAKİM :
KATİP :
MÜŞTEKİ :
VEKİLİ :
SANIK :
SUÇ :
SUÇ TARİHİ : 19/03/2024
SUÇ YERİ :
GEREKÇELİ KARAR TARİHİ : 01/10/2024
Yukarıda açık kimliği yazılı şikayet olunan hakkında mahkememizde yapılan duruşma sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Müşteki vekilinin mahkememize sunmuş olduğu 29/04/2024 tarihli şikayet dilekçesinde özetle; müvekkile borcu olan sanık borçlu hakkında * İcra Müdürlüğünün 2023/ Esas sayılı dosyası ile icra takibi yapıldığını ve ödeme emrinin usulüne uygun olarak sanık borçluya tebliğ edildiğini, takibin kesinleştiğini, İcra Müdürlüğünün 2023/ Esas sayılı dosyasında müvekkilinin alacağının devam ettiğini, sanık borçlu hakkında yaptıkları UYAP sorgusu neticesinde sanık borçlunun İşletmeciliği Anonim Şirketinde sigortalı olarak çalışmaya başladığını, kazancında artış olduğunu, İİK 339 gereği borçlunun sonradan edindiği malları bildirme zorunluluğunun bulunduğunu, borçlu mevcudundaki bu artışı bildirmez ise; on gün disiplin hapsi ile cezalandırılacağını, borçlunun bu artışı icra dosyasına bildirmediğini, bu suretle beyandan sonra kazançta olan tezahürü bildirmeme suçunu işleyen sanık borçlunun cezalandırılmasına karar verilmesini, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin sanık borçlu uhdesinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Şikayetçi vekili dosya kapsamındaki beyanında özetle; “Şikayet dilekçemizi tekrar ederiz, sanığın cezalandırılmasını talep ederiz” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Açılan davada mahkememizin görevli ve yetkili olduğu, yapılan şikayetin de İİK’nın 347. maddesi uyarınca süresinde yapıldığı anlaşılmıştır.
Şikayet olunanın mahkememizin 26/0/2024 tarihli duruşmasında alınan beyanında;” Ben dosyaya mal beyanında bulunmam gerektiğini bilmiyordum, dava açıldığını öğrenince hemen mal beyanında bulundum, Başka bir diyeceğim yoktur, Beraatimi talep ediyorum ” şeklinde beyanda bulunduğu anlaşılmıştır.
İcra Müdürlüğü’nün 2023/ E. sayılı icra takip dosyası ve sanığın işe giriş-çıkış bildirgeleri UYAP sistemi üzerinden çıkartılarak dosyamız arasına alınmıştır.
Yargılamanın konusu; şikayet olunanın (borçlunun) İİK md. 339 uyarınca “beyandan sonra mal ve kazançta olan tezayüdü bildirmeme” suçunu işleyip işlemediğidir.
İcra İflas Kanunu md. 74 ve devamı maddelerinde “MAL BEYANI” hususu detaylıca düzenlenmiştir. Bu bapta yer alan 77. maddede ise “sonradan kazanılan veya ziyadeleşen malların beyanı” hususu düzenlenmiştir. Buradaki kanuni düzenlemeye göre “İcra dairesine vakı olan beyanda malı olmadığını bildirmiş veya borcuna yetecek malı göstermemiş yahut beyandan imtina etmiş olan borçlu sonradan kazandığı malları ve kazancında ve gelirinde vukua gelen tezayütleri yedi gün içinde mezkür daireye taahhütlü mektupla veya şifai olarak bildirmeğe mecburdur.” Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere sonradan kazanılan veya artış olan malları bildirme yükümlülüğü; mal beyanında bulunan borçluya da beyandan imtina eden borçluya da eşit derecede yüklenmiştir. Aksini kabul kanunen mal beyanında bulunulmaya davet edilen borçlunun kanuni davete uymaması dolayısıyla md. 339 gereğince yüklenen sorumluluktan kurtulmasına yol açardı ki bu da ilk başta icra takip dosyasına mal beyanında bulunmayan borçlunun kendi hukuksuz hareketinden lehine sonuç çıkarmasına yarardı. Bu ise kabul edilemez bir yorum olup, kanuni düzenlemeler ile bu yorumun önü kesilmiştir. Sonuç olarak; ödeme/icra emrini tebliğ alan borçlu davete uyarak icra takip dosyasına mal beyanında bulunmamış olsa dahi malındaki veya kazancındaki artışı İİK md. 77 uyarınca takip dosyasına bildirmek yükümlülüğü altındadır.
İİK md. 339’da düzenlendiği üzere; “Sonradan kazandığı malları veya kazancında ve gelirinde vaki tezayütleri bu Kanun mucibince bildirmeye mecbur olan borçlu makbul bir mazereti olmaksızın yedi gün içinde icra dairesine taahhütlü mektupla veya şifahi surette bildirmezse ve bu mal veya kazancı asıl veya bedel itibariyle mevcut olduğu takdirde, on gün; mal veya kazancını asıl veya bedel itibariyle makbul bir sebep olmaksızın elden çıkarmışsa, bir aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılır. Bu cezalara alacaklının şikâyeti üzerine karar verilir. Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer.” hükmü amirdir.
Borçlunun beyandan sonra mal ve kazançta olan tezayüdü bildirmeme suçunu işlediğinin kabulü için;
– Geçerli ve devam eden bir icra takibi bulunmalıdır. Bu kapsamda icra / ödeme emrinin borçluya usulüne uygun bir şekilde tebliğ edilmiş ve akabinde takibin kesinleşmiş olması gerekir.
– Borçlunun malvarlığındaki artışı bildirme zorunluluğu bulunmalıdır.
– Malda, kazançta veya gelirde sonradan bir artış olmalıdır.
– Malda, kazançta veya gelirdeki bu artışın mazeretsiz (makul bir neden olmadan) olarak 7 gün içerisinde icra dairesine bildirilmemiş olması gerekir.
– Ayrıca İİK md. 354/son uyarınca (nafaka alacaklarına ilişkin takipler hariç olmak üzere) 2004 sayılı İİK’da öngörülen disiplin ve tazyik hapislerinin uygulanabilmesi için, alacak miktarının Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından her yıl belirlenen aylık en yüksek brüt asgari ücret tutarının altında kalmaması gerekir.
Yukarıda bahsedilen bilgiler ışığında şikayet dilekçesi, icra takip dosyası ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; ödeme emrinin 19/03/2024 tarihinde borçluya tebliğ edildiği, yasal süresi içerisinde itiraz edilmediğinden icra dosyasının kesinleşmiş olduğu, dosyamız arasına alınan SGK hizmet dökümü incelendiğinde ise borçlu şikayet olunanın 22/03/2024 tarihinde Anonim Şirketinde işe girdiği,19/03/2024-29/04/2024 tarihleri arasında çalıştığı dolayısıyla borçlu şikayet olunanın kazanç ve gelirinde bir artış olduğu kabul edilmekle, iş bu halin İcra Müdürlüğünün 2023/Esas sayılı dosyasına bildirilmediği anlaşıldığından şikayet olunanın takdiren 10 güne kadar disiplin hapsi ile cezalandırılmasına karar verilerek, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Şikayet olunan —– T.C. kimlik numaralı S—‘ın sübut bulan Beyandan sonra mal ve kazançta olan artışı bildirmeme eylemine uyan İİK’nın 339/1. maddesi uyarınca 10 GÜNE KADAR DİSİPLİN HAPSİ İLE CEZALANDIRILMASINA,
2-İİK 354 maddesi uyarınca müştekinin feragati veya borcun ödendiğinin sabit olması halinde dava ve bütün neticeleriyle beraber cezanın DÜŞÜRÜLMESİNE,
3-Kesinleşen kararın infazı için C.Savcılığına gönderilmesine,
4-Müşteki tarafından yapılan 462,00TL yargılama giderinin şikayet olunandan alınarak müştekiye verilmesine,
5-Karar tarihindeki AAÜT gereğince hesaplanan 5.600,00 TL vekalet ücretinin sanıktan alınarak müştekiye verilmesine,
Dair, müşteki vekilinin, yüzüne karşı, şikayet olunanın yokluğunda, kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde Artvin Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı.
01/10/2024