Gaziantep, Malatya, Kilis ve Osmaniye’de yıkılan binaların enkazından 47 kişi kurtarıldı
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden etkilenen illerdeki binaların enkazlarından 47 kişi kurtarıldı.
Gaziantep
Depremden etkilenen ve yıkılan binalara yönlendirilen arama kurtarma ekipleri, enkaz altındakileri çıkarmaya çalışıyor.
Ekipler, Gaziantep Gazi Muhtar Bulvarı’nda yıkılan 4 katlı binanın enkazından 2 kişiyi çıkardı.
Kilis’te Yavuz Sultan Mahallesi Yeni Ocak Sokak’ta yıkılan 3 katlı binadan 6, Malatya’da Zafer Mahallesi’nde yıkılan apartmandan ise 1 kişi kurtarıldı.
Yaralılar, kentteki hastanelere kaldırıldı.
Malatya’da depremde yıkılan binaların enkazlarından 37 kişi kurtarıldı
Ekipler, Zafer Mahallesi, Turgut Temelli Caddesi, Sivas Caddesi, Akpınar mevkisinde yıkılan binalardan 37 kişiyi çıkardı.
Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
Osmaniye’de yıkılan 10 katlı binadan bir kız çocuğu kurtarıldı
AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri kentin farklı noktalarında yıkılan binalarda çalışma yapıyor.
Ekiplerin çalışmasıyla Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yıkılan 10 katlı binadan bir kız çocuğu çıkarıldı.
Yaralanan çocuk hastaneye sevk edildi.
Kahramanmaraş’ta 7,7 ile 7,6 ve Gaziantep’te 6,5 ile 6,4 büyüklüğünde deprem
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep’te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.
Kahramanmaraş/Gaziantep
Uluslararası yardım çağrısında bulunuldu
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere 78 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi.
Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği aktarılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin “4. seviye” olarak ilan edildiği bildirildi.
Açıklamada “Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur.” bilgisi verildi.
Bin 14 kişi hayatını kaybetti
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 1014 olduğunu açıkladı.
47 kişi kurtarıldı
Depremden etkilenen ve yıkılan binalara yönlendirilen arama kurtarma ekipleri, enkaz altındakileri çıkarmaya çalışıyor.
Ekipler, Gaziantep Gazi Muhtar Bulvarı’nda yıkılan 4 katlı binanın enkazından 2 kişiyi çıkardı.
Kilis’te Yavuz Sultan Mahallesi Yeni Ocak Sokak’ta yıkılan 3 katlı binadan 6, Malatya’da Zafer Mahallesi’nde yıkılan apartmandan ise 1 kişi kurtarıldı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.
Gaziantep’te 6,4 ve 6,5 büyüklüğünde deprem
Öte yandan AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 04.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve saat 04.36’da Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde yeni deprem
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.
AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 13.24’te, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gün 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceliğin arama kurtarma çalışmalarına verildiğini ve kesintisiz sürdürüldüğünü belirterek, “Gün 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür.” dedi.
AFAD Koordinasyon Merkezinde basın mensuplarına açılama yapan Erdoğan, “Bu gece saat 04.17’de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Merkezi, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olarak tespit edilen ve son değerlendirmeye göre moment büyüklüğü 7,7 olarak ölçülen deprem, geniş bir alanda hissedildi.” dedi.
Depremin derinliğinin 7 kilometre olarak belirlendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana illerimizde yıkıma yol açtı. Deprem merkezine nispeten yakın diğer illerimizde de küçük hasarlar olmasına rağmen asıl yıkımın buralarda yaşandığı anlaşılıyor. Güney komşumuz Suriye’nin sınırlarımıza yakın şehirlerinde de ciddi yıkımlar yaşanmıştır. Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir.” diye konuştu.
Deprem bölgesindeki valiliklerin kendi illerindeki tüm imkanları derhal seferber ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumlarımız ekiplerini bölgeye göndermişlerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet çalışmaları konusunda altyapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağırılmıştır. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. Halihazırda 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, deprem bölgesine dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma faaliyetleri kesintisiz şekilde sürüyor.
Biz de depremin yaşandığı andan itibaren gerek bölgeyle gerek Ankara’daki arkadaşlarımızla temasa geçerek çalışmaları yakın takibe aldık. Ankara’daki koordinasyon merkezimiz Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın başkanlığında hemen faaliyete geçti. Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlerimize giderek çalışmaları yerinde koordine etmeye başladılar. Yakın yerlerden başlayarak ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve ekipmanları, yardım malzemeleri sevk edildi ve sevk ediliyor. AFAD tarafından yapılan planlamaya göre yönlendirilen arama kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor.”
“912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır”
Mevsimin kış, havanın soğuk, depremin gecenin tam yarısı gerçekleşmiş olmasının işleri zorlaştırmakla birlikte herkesin canla, başla çalışarak olabilecek en hızlı refleksin verildiğini vurgulayan Erdoğan, “Şu ana kadarki tespitlere göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470’i bulmuştur. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818’dir.” dedi.
Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğinin bilinemediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
“Temennimiz en az can kaybıyla bu felaketi atlatmış olmamızdır. Tabii böyle dönemlerde ulaşımın ve iletişimin sağlıklı yürütülmesi büyük önem taşıyor. Bunun için bilhassa enkaz bölgelerine giden yolların açık tutulması, iletişim araçlarının sadece zorunlu durumlarda kullanılması gerekiyor. Yardım için bölgeye gidecek kişi ve kurumlar mutlaka AFAD ile koordinasyon içinde hareket etmelidir. AFAD koordinasyonu dışında bölgeye gönderilen yardımlar hem kargaşaya yol açmakta hem de amacına ulaşması zorlaşmaktadır.
Uluslararası yardımlar için de ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve Avrupa Birliği yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde inşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün; 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür. ülkemizdeki ve depremin hissedildiği tüm coğrafyalardaki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabb’im ülkemizi ve tüm insanlığı bu tür afetlerden korusun diye dua ediyorum.”
AFAD Koordinasyon Merkezindeki toplantıda TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin ardından bölgedeki yetkililerden bilgi aldı
Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Kilis Valisi Recep Soytürk ile Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan ile telefonda görüştü.
Erdoğan görüşmelerde, depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş ile telefonda görüştü
Deprem sonrası ildeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmiş olsun dileklerini de iletti.
Kahramanmaraş’ta 7,6 büyüklüğünde yeni deprem
AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Bunların her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler.” dedi.
Tatar, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, bugün olağan dışı bir gün yaşandığını dile getirdi.
- Kahramanmaraş’ta 7,7 ile 7,6 ve Gaziantep’te 6,5 ile 6,4 büyüklüğünde deprem
Türkiye’de birçok yerde uzun yıllardan beri suskunluğunu koruyan ve “sismik boşluk” diye adlandırılan, her an bir deprem üretme riski bulunan alanların bulunduğunu aktaran Tatar, bunlardan bir tanesiyle bugünkü depremlerle karşı karşıya kalındığını söyledi.
Bugün saat 04.17’de merkez üssü Pazarcık olan bir deprem meydana geldiğini, bu depremin ilk çözüme göre 7,4 büyüklüğünde hesaplandığını ifade eden Tatar, “Bu ilk otomatik çözümden hemen sonra yaptığımız ilksel çözüm, çok hızlı bir şekilde arama kurtarma ekiplerinin, müdahale ekiplerinin depremin büyüklüğünü ortaya koyarak bölgeye sevkini sağlamak için yapılan bir çözümdür. Aynı şekilde Kandilli Rasathanesi de 7,4 büyüklüğü vererek daha sonra bu depremin büyüklüğünü çok daha ileri detay, çok daha fazla istasyondan aldığı verilerle revize ederek 7,7 olarak duyurdu. Bu kadar büyük bir deprem sonrasında dünyanın her yerinde buna benzer revizeler yapılır.” diye konuştu.
Elbistan merkezli bir başka deprem
Tatar, bu depremin sonrasında, 100’ün üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini, bunlardan 3’ünün büyüklüğünün 6’nın üzerinde olduğunu kaydetti. Artçı sarsıntılardan en büyüğünün 6,6 olarak kayda geçtiğini dile getiren Tatar, şöyle konuştu:
“Az önce yine aynı bölgede, Kahramanmaraş sınırları içerisinde Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Bunların her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Burada en önemli husus şu: Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. Bu artçı sarsıntılar uzun süre devam edecektir. Bu kadar büyük bir ana şoktan sonra, 7,7-7,6’ya varan ana şoklardan sonra bunun 6,7-6,5 gibi büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar bölgede devam edecektir. Bu artçı sarsıntılar da bu kadar büyüklükteki bir depremden sonra en az bir yıl kadar devam edecektir, diye tahmin ediyoruz. Dolayısıyla burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, vatandaşlarımızın kesinlikle hasarlı binalara girmemelerini rica ediyoruz.”
Tatar, 5,0-6,0 büyüklükteki artçı sarsıntılardan sonra yıkılmayan binaların oluşabilecek 5,0 ve üzeri büyüklükteki artçı sarsıntılarda zarar görebileceğine dikkati çekti.
Vatandaşlara, hasar görmüş binalarda oturulmaması, binalardan uzak durulması uyarısını yapan Tatar, vatandaşların toplanma alanlarında bulunması gerektiğini belirtti.
Bölgedeki yıkıcı sayılabilecek en son depremin 1114 yılında yaşandığı bilgisini veren Tatar, bölgenin uzun yıllardır sismik boşluk olarak bilindiğini söyledi.
AFAD ve resmi makamlar dışındaki bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildiren Tatar, “Şu anda en değerli şey, vatandaşlarımız için sağlıklı bilgi. Buradan gün boyunca, bugün, yarın, belli aralıklarla sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.” dedi.
Van Valiliğinden “kentte büyük bir deprem beklendiği” paylaşımlarına itibar edilmemesi uyarısı
Van Valiliği, sosyal medya hesaplarından yapılan “kentte büyük bir deprem beklendiği”ne yönelik paylaşımlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.
Valilikten yapılan açıklamada, “Kahramanmaraş’taki 7,7 büyüklüğünde deprem ve artçı sarsıntılardan dolayı Van’da büyük bir depremin beklendiği, bu nedenle deprem bölgesine giden arama kurtarma ekiplerinin geri çağrıldığı” şeklinde halk arasında ve sosyal medyada asılsız paylaşımların yapıldığı belirtildi.
Bu tür paylaşımlarla kamuoyunda paniğe yol açanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağı aktarılan açıklamada, resmi merciler dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesi gerektiği kaydedildi.
Depremler sonrasında otobüs firmalarının fiyat artırdığı yönündeki iddialar inceleniyor
Ankara
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bazı otobüs firmalarının fiyat artışına gittiği yönünde Bakanlığa gelen şikayetlerin titizlikle incelendiğini bildirdi.
Genel Müdürlüğün Twitter hesabından yapılan açıklamada, depremler sonrasında bazı otobüs firmalarının fiyat artışına gittiği yönünde Bakanlığa gelen şikayetlerin titizlikle incelendiği, söz konusu vakaların tespiti halinde gerekli cezai müeyyidelerin uygulanacağı kaydedildi.
TBMM Başkanı Şentop deprem bölgesi için Meclis’te kan bağışında bulundu
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bütün vatandaşlarımıza, Kızılayın başlattığı kan bağışı kampanyasına katılmaları yönünde çağrıda bulunmak istiyorum.” dedi.
TBMM
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremler sonrası bölgede oluşabilecek ihtiyacın karşılanması için vatandaşlara kan bağışında bulunmaları çağrısı yaptı.
Şentop, TBMM Başkanlığınca başlatılan kan bağışı kampanyası kapsamında, Kızılay tarafından Meclis Şeref Holünde oluşturulan alanda kan bağışında bulundu.
Meclis Başkanı Şentop, gazetecilere yaptığı açıklamada, kanın, acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğuna işaret etti.
Bugün yaşanan depremler sonrası elindeki kan stoklarını bölgeye gönderen Kızılayın, ilave ihtiyaçlar için çağrı yaptığını anımsatan Şentop, “Bu sebeple kan verme konusu daha acil bir hale geldi. Bütün vatandaşlarımıza, Kızılayın başlatmış olduğu kan bağışı kampanyasına katılmaları yönünde çağrıda bulunmak istiyorum.” dedi.
Kan bağışı kampanyasına Meclis’te yoğun ilgi olduğunu dile getiren Şentop, yarından itibaren milletvekillerinin de katkısıyla kampanyaya ilginin daha da artacağını söyledi.
Meclis Başkanı Şentop’un yanı sıra AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ile TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu da kan bağışında bulundu.
Azerbaycan arama kurtarma ekipleri Adana’ya ulaştı
Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremin ardından çalışmalara katılacak Azerbaycan arama kurtarma ekipleri Adana’ya geldi.
Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı ekipleri taşıyan uçak, Şakirpaşa Havalimanına indi.
Tuğgeneral Muharrem Hasanov, burada yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla 420 personelin, yaşanan depremin zararlarını ortadan kaldırmak için Adana’ya geldiğini söyledi.
Hasanov, ekiplerinin Türkiye’nin yaralarının sarılması için son dakikaya kadar burada görev yapacağını dile getirdi.
Ekiplerin çalışmalarına 4 arama kurtarma köpeğinin de katılacağı öğrenildi.
Mehmetçik Gaziantep’te enkazdan bir çocuğu kurtardı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Gaziantep Nurdağı’nda enkazdaki bir çocuğun Mehmetçik tarafından kurtarıldığını duyurdu.
Ankara
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, devletin kurum ve kuruluşlarıyla omuz omuza vatandaşların yardımına koşan Mehmetçiğin, Gaziantep Nurdağı’nda enkazdaki bir çocuğu daha sağ salim çıkardığı belirtildi.
Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait İHA’ların, hasar ve zayiatın tespiti ile arama kurtarma çalışmalarının koordinasyonu için deprem bölgesinde çalışmalarına devam ettiği kaydedildi.
Deprem bölgesine yardım ve destekler artarak devam ediyor
Merkez üssü Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle birçok ilden yardım ve destekler sürüyor.
Ankara
Edirne Valiliği öncülüğünde AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonundaki yardım kampanyasında kullanılmamış kıyafetler, gıda, battaniye ve kişisel hijyen malzemeleri başta olmak üzere deprem bölgesinde kullanılacak yardım malzemesi, Mimar Sinan Spor Salonu’na getirildi.
Görevlilerce tasnif edilen malzemeler, daha sonra paketlendi.
Vatandaşlar tarafından getirilen bir yardım kolisinin üzerindeki “Geçmiş olsun. Kalbimiz ve dualarımız sizinle. Allah yardımcınız olsun inşallah. Edirne, sevgilerle” notu dikkati çekti.
Edirne Belediyesi de deprem bölgesine gönderilmek üzere yardımların toplandığı kampanya başlattı.
Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarına vatandaşlar tarafından getirilen yardımlar, belediye personelince tasnif edildi.
Bursa
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen iki depremin ardından Gaziantep’e 5 tır su ve 1 tır erzak gönderdi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, İçişleri Bakanlığı tarafından Gaziantep’te koordinasyonla görevlendirilmesinin ardından, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde deprem yaralarının sarılması için yardım seferberliği başlatıldı. Sabah saatlerinde 5 araç ve 22 itfaiye personelini, arama kurtarma çalışmaları için Malatya’ya gönderen belediyeye bağlı şirketler de bölgede temel ihtiyaçların karşılanması için çalışma başlattı.
Bu kapsamında Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Jeotermal AŞ, 5 tır suyu Gaziantep’e gönderdi. Belediyenin ekmek fabrikası BESAŞ da yardım seferberliğine 1 tır erzak ile katıldı. BESAŞ’ta hazırlanan 1000 erzak kolisini taşıyan tır Gaziantep’e hareket etti.
BURFAŞ ekiplerinin de mobil mutfak ve 45 personelle Gaziantepli depremzedelerin yanında olacağı ifade edilen açıklamada, mobil mutfak ve 7 araçla yola çıkan BURFAŞ ekiplerinin, Gaziantep’te belirlenen noktalara kuracakları çadırlarda vatandaşlara, çorba, makarna, kahvaltılık, çay ve kahve ikramında bulunacağı belirtildi.
Burdur
Burdur Valiliğinden yapılan açıklamada, depremden etkilenenlere acilen ulaştırılmak üzere Valilik koordinesinde ayni ve nakdi yardım kampanyası düzenlendiği belirtildi.
Ayni bağışta bulunmak isteyenlerin, öncelikle katalitik soba, kışlık kıyafet, battaniye, hijyenik malzeme, çocuk bezi ve maması, hazır ve bozulmayacak nitelikte paketli gıda gibi bağışlarını merkez ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla bölgeye iletebilecekleri kaydedilen açıklamada, nakdi destek vermek isteyenlerin ise “DEPREM” yazarak 1866’ya SMS gönderebileceği (SMS bedeli: 20 lira) ya da AFAD Başkanlığının banka hesap numaralarına bağış yapabileceği bildirildi.
Burdur Belediyesinin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda da hayırseverlerin kullanılmamış yardım malzemelerini bölgeye gönderilmek üzere belediyenin halı sarayı ile konferans ve sergi salonuna getirebilecekleri ifade edildi.
Bucak, Gölhisar, ve Karamanlı belediyeleri de yardım kampanyası başlattıklarını duyurdu.
Samsun
Samsun Valiliğinden yapılan açıklamada, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde mağdur olan vatandaşlara destek olmak için yardım kampanyası başlatıldığı duyuruldu.
Valilik koordinasyonundaki yardım kampanyasına destek olmak isteyen vatandaşların, kullanılmamış kışlık kıyafet, iç çamaşırı ve bot, su, battaniye, uyku seti, çocuk bezi, bebek maması, devam sütü, ısıtıcı, tuvalet kağıdı, hijyen malzemeleri, fener, pil, taşınabilir şarj aleti, mum, konserve, hazır gıda ve bisküvi yardımlarını kendilerine en yakın kaymakamlığın bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına teslim edebilecekleri aktarıldı.
Tokat
Tokat Valiliği ve Tokat Belediyesi tarafından başlatılan kampanya sonrasında toplanan gıda ve ihtiyaç maddelerini taşıyan ilk tır, deprem bölgesine gönderildi.
Vatandaşlardan toplanan battaniye, kuru gıda, kışlık giysi ve temizlik ürünlerinden oluşan yardımların depremzedelere ulaştırılacağı belirtildi.
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Hüseyin Akbaş Spor Salonu’nda vatandaşlardan gelen yardımların toplanmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Yardımlardan oluşan ilk aracımızı afet bölgelerine uğurladık. Yüzlerce hemşehrimiz kampanyaya destek vererek Hüseyin Akbaş Spor Salonu’na yardımlarını getirdi ve getirmeye devam ediyor. Bugün bir tır daha göndereceğiz. Vatandaşlarımız kuru gıda, atıştırmalıklar, battaniyeler ve kışlık giysilerden oluşan yardımlarını getirmeye devam edecekler. Ayrıca 112 Acil Çağrı Merkezi arandığında vatandaşlarımızın yardımları ekipler tarafından alınarak buraya getiriliyor. Eşyaların hiç kullanılmamış olmasına özen gösterelim. Yardım kampanyasına katılan ve katılacak hemşehrilerime teşekkür ediyorum. İnşallah yaraları hep birlikte saracağız.”
Eroğlu, afet bölgesindeki çalışmalara destek vermek üzere Tokat Belediyesinden 35 yardımcı personel ve 15 itfaiye erini afet bölgesine uğurladıklarını ifade ederek, şunları aktardı:
“Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda iş makinesi, arama kurtarma ekibi, askerlerimiz ve belediyeden mesai arkadaşlarımız kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere bölgelere yola çıktılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum. Deprem bölgelerimizden üzücü haberler gelmeye devam ediyor. Rabb’im vefat eden kardeşlerimize rahmet etsin, yaralılarımıza acil şifalar versin. Göçük altında kurtarılmayı bekleyen kardeşlerimize de sağ salim kurtulmayı nasip etsin.”
Tokat’ın Almus ilçesinde Kaymakamlık ve Belediye tarafından başlatılan kampanyada, depremzedelere ulaştırılmak üzere gıda, kullanılmamış kıyafet ve ihtiyaç malzemelerinin Almus Spor Salonu’nda toplanacağı bildirildi.
Kampanyayı duyan vatandaşlar, kullanılmamış battaniye, uyku seti, çocuk bezi, hijyen malzemeleri, kışlık kıyafet ve bebek maması, su, kuru gıdalar, barınma ihtiyacı için çadır, ısıtıcı, çoklu priz gibi malzemeleri deprem bölgesine ulaştırılması için toplanma alanına götürdü.
Turhal Belediyesi ise deprem bölgesine 14 kişilik arama kurtarma personeli gönderdi.
İllerde toplanan yardımlar deprem bölgesine gönderilecek
Sinop’ta Valilik tarafından yardım kampanyası başlatıldı.
Valilikten yapılan açıklamada, Kahramanmaraş ve çevre illerde depremden dolayı mağdur olan vatandaşlara ulaştırılmak üzere yardım malzemelerine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Açıklamada, vatandaşlarca hazırlanacak insani yardım malzemesi kolilerinin kent merkezinde Kemalettin Sami Paşa Spor Salonu’na, ilçelerde ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına teslim edilebileceği belirtildi.
Çorum’un Osmancık Belediyesince de depremzedelere ulaştırılmak üzere yardım kampanyası başlatıldı.
Amasya Belediyesi tarafından yapılan anonsla Çelebi Mehmet Meydanı’nda yardım kampanyası başlatıldığı duyuruldu.
Vatandaşlar, yiyecek, içecek, giysi, elektrikli soba, battaniye, mont, atkı, bere, eldiven gibi yardım malzemelerini zabıta ekiplerine teslim etti. Belediyenin başlattığı yardım kampanyasında AFAD, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile zabıta ekipleri de koordinasyonu sağlıyor.
Çankırı Valiliğinden yapılan açıklamada da çok sayıda vatandaştan depremden etkilenen bölgelere yardımda bulunma talebinin alındığı belirtildi.
Nakdi yardım yapmak isteyenlerin, AFAD Başkanlığına ait banka hesaplarına yardım yapılabileceği belirtilen açıklamada, “Ayni yardımda bulunmak isteyen vatandaşlarımız ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın (0376) 213 52 84 – (0376) 212 24 91 – 0554 969 52 84 numaralı telefonlarına ulaşabilir, ilçelerimizde de Kaymakamlıklarımızla iletişime geçebilirler.” ifadesi kullanıldı.
İlçelerde toplanan ayni bağışların koordinasyonunun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca sağlanarak afet bölgelerine ulaştırılacağı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Ayni bağışta bulunmak isteyen kurumsal firmaların ise Afet Acil Durum Başkanlığına ulaşarak ayni bağış depo yönetimi ve dağıtım çalışma grubumuz ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. Ayni bağış yaparken, son kullanma tarihi geçmiş veya geçmeye yakın malzeme bağışı yapılmamalıdır, ikinci el, kullanılmış malzeme bağışı yapılmamalıdır, öncelikli kabul edilecek bağışlar; eldiven, mont, bot, bere, çocuklar için mont ve kışlık giysi, tüplü katalitik soba, tüp, yatak, battaniye, powerbank, gıda kolisi (konserve), çocuk bezi, çocuk maması, kadın pedi, temizlik hijyen malzemesi.”